Jak rozdělujeme šumivá vína?

Šumivá vína a šumivé alkoholické nápoje jsou u nás tradicí, především k různým oslavám, milníkům a významným společenským událostem. U nás je zvyk, že většinu těchto nápojů nazýváme šampaňské. Avšak jen velmi málo se setkáte přímo s pravým šampaňským, vzhledem k jeho ceně.

Jak rozlišujeme šumivá vína?

Šampaňské

K výrobě šampaňského se nazývá Champenoise. Nazývá se tak proces, kdy víno bylo fermentováno přímo v láhvi a tvořilo se v něm několik miliónů malých bublinek. To ryze pravé šampaňské je kombinací hrozné Chardonnay, Pinot Noir a Pinor Meunier, které se pěstují v oblasti Champagne na severu Francie. Cena šampaňského je o dost vyšší než u šumivých vín, proto se s nimi asi na oslavách tak často nesetkáte.

šampaňské

Cava

Cava je španělský druh alkoholu, který má jemně ovocnou chuť a v poměru cena – výkon je asi z uvedených nápojů nejlepší. Vyrábí se taktéž tradiční metodou fermentování.

Sekt a šumivá vína

Sekt je vlastně šumivé víno, které se vyrábí buď primárním, nebo naopak sekundárním kvašení již vzniklého vína. Obvykle se poté skladuje v láhvích ze skla. Je levnější, než předchozí dvě varianty a proto je asi nejrozšířenější při podávání na různých společenských událostech.

víno

A jak tedy šumivá vína podávat?

Vyberte si hlavně správné sklenice. Ideální jsou sklenice přímo k tomu určené, například sklenice na sekt Skleněný shop. Sklenice na sekt mají totiž úzký tvar a tím zabraňují, že z nápoje brzy vyprchají bublinky, což je u šumivých vín velmi důležité.

Víno nalévejte vždy opatrně, pomalu. Nejlépe uděláte, když budete držet sklenici a láhev pod takovým úhlem, jako pivo. Zabráníte pak tím, že víno příliš zpění a zachováte co nejvíce bublinek. Nezapomeňte při pití držet sklenici za stopku tak, jak radí etiketa. Minimálně tím zabráníte nevzhledným otiskům prstů na sklenici a vypadá to elegantněji.